Informații utile despre CONECTAREA la ANAF. Programați-vă din timp

Programați-vă din timp

Conectarea caselor de marcat la serverul ANAF este o operațiune complexă, consumatoare de timp (durata medie:1-4 ore) și cu posibile apariții de probleme tehnice (de aceea se fac prealabile salvări de date).  Se efectuează cca 10-13 operațiuni, care implică mai multe departamente din cadrul Infostar Comprod.

De aceea este necesar să vă programați din vreme pentru CONECTAREA casei de marcat la serverul ANAF .

Atenție: Nu amânați această decizie pentru ultima lună. Este posibil în acest caz ca, datorită aglomerării,   să nu vi se poata face la timp conectarea la serverul ANAF.

Ce riscați în cazul neconectării la termen:

AMENDA DE 8000-10.000 lei și  suspendarea activității.

De aceea:

Contactați-ne la: 

Telefon: 0248 250 837; 0348 401 323, 324; 0771 733 177. Fax: 0248 253 734
Email:    infostarcomprod@yahoo.com 

Cereți detalii, apoi PROGRAMAȚI-VĂ.

Respectați programarea făcută

Vă rugăm să respectați riguros programarea. În situații neprevăzute, contactați-ne si reprogramați-vă.

Înainte de sosirea aparatului de marcat fiscal la sediul unității de service:

  • asigurați-vă că ați descărcat datele necesare transmiterii declarației A4200 aferente lunii precedente (ATENTIE: aceste  date NU VOR MAI EXISTA în casa de marcat după parcurgerea procedurilor de conectare la serverul ANAF);
  • luați cu dvs Cartea de intervenții (fără acest document NU SE POATE FACE CONECTAREA);
  • luați cu dvs un stick de memorie pe care se vor salva datele aferente vânzărilor de la începutul lunii până în ziua conectării (aceste date sunt necesare pentru o ultimă declarație A4200 pe care o veți face până pe data de 20 a lunii următoare);
  • documentați-vă cu privire la existența/inexistența semnalului operatorilor de telefonie mobilă în locația în care utilizați aparatul fiscal.

Dupa sosirea aparatului de marcat la sediul unității de service: 

  • se completează o cerere prin care solicitați conectarea casei de marcat la serverul ANAF;
  • casa de marcat, însoțită de Cartea de intervenții, este lăsată minim 4-5 ore la sediul unității de service, pentru realizarea tuturor operațiilor legate de pregătirea pentru conectare (actualizări ale software-ului aparatului) și conectarea propriu-zisa;

PRECIZĂRI UTILE PENTRU UTILIZATORII APARATELOR DE MARCAT FISCALE

1. Obligația de a asigura conectarea la distanţă a aparatelor de marcat electronice fiscale în vederea transmiterii de date fiscale către sistemul informatic MF-ANAF revine operatorilor economici.

2. Incepand cu 31 martie 2021, casele de marcat se vor conecta la server respectand urmatoarele termene limita:

a) până la data de 30.06.2021 operatorii economici încadrați în categoria marilor contribuabili;

b) până la data de 30.11.2021 operatorii economici din categoria contribuabililor mijlocii și mici.

c) operatorii economici care achiziționează aparate de marcat electronice fiscale ulterior datei de 1.12.2021, la data instalării aparatului de marcat electronic fiscal.

3. Nerespectarea termenului de conectare a casei de marcat la sistemul informatic MF-ANAF se sanctioneaza cu amenda de la 8000 la 10.000 lei.

4, Conectarea aparatului de marcat electronic fiscal la sistemul informatic al MF-ANAF se realizează doar de către personalul autorizat al firmei de service.

5. Datele înregistrate de aparatul de marcat electronic fiscale până la momentul realizării conectării vor fi transmise de operatorul economic (deținător al AMEF), prin depunerea declarației A4200 până la data de 20 a lunii următoare celei de raportare.

6. Datele înregistrate de aparatul de marcat electronic fiscale după momentul conectării aparatului la sistemul informatic se vor transmite automat de către aparatul de marcat după generarea raportului Z de închidere zilnică, fără a mai fi necesară în această situație, transmiterea declarației A4200 

Exemplu: Dacă data de trecere în funcționare online este 05.04.2021, atunci pentru perioada 01.04.2021 – 04.04.2021 datele se vor transmite prin intermediul declarației A4200. Începând cu data de 05.04.2021 datele se vor transmite automat de către aparatul de marcat după generarea raportului Z de închidere zilnică.

7. Lunar, Agenția Națională de Administrare Fiscală transmite către operatorii economici utilizatori de aparate de marcat electronice fiscale, prin intermediul serviciului ”Spațiul Privat Virtual”, mesaje despre eventualele disfuncționalități privind transmiterea fișierelor.

8, Operatorii economici care utilizează aparate de marcat electronice fiscale instalate în zone nedeservite de rețele de comunicații electronice au obligația completării și transmiterii unei declarații (F4110 disponibila pe site-ul ANAF) cu respectarea următoarelor termene:

a) marii contribuabili până la data de 30.06.2021;

b) contribuabilii mici si mijlocii până la data de 30.11.2021;

c) operatorii economici care achiziționează aparate de marcat electronice fiscale ulterior datei de 1.12.2021, în termen de 2 zile lucrătoare de la data instalării aparatului de marcat electronic fiscal.

9. Utilizatorii caselor de marcat instalate in zone nedeservite de retele de comunicatie, vor raporta la sistemul MF-ANAF exportand pe un format extern fisierele din casa de marcat care apoi vor fi  transmise prin declarației A4200 până la data de 20 a lunii următoare celei de raportare.

 

 

Despre autor
Avatar

Inginer electronist. Director General al S.C. Infostar Comprod SRL. Experiență de peste 25 de ani în programare, cunoștințe aprofundate de contabilitate, specialist IT, vastă experiență legată de relațiile cu clienții.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *